Σύλλογοι / συλλογικότητες

Ένωση Ποντίων Πολίχνης

Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης με έδρα τον δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και ιστορικούς ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της Ένωσης αποτελούν τη δύναμη της και ανέρχονται σε πάνω από 500. Η διοίκηση ασκείται από εννεαμελές συμβούλιο του οποίου η θητεία είναι τριετής. Βασικοί σκοποί του συλλόγου του οποίου η δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό, είναι:

 • Η διατήρηση και διαιώνιση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.
 • Η εκμάθηση και παρουσίαση χορών του Πόντου.
 • Η εκμάθηση ποντιακής μουσικής και ποντιακών οργάνων.
 • Η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων.
 • Η πραγματοποίηση λαογραφικών, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων που έχουν ως άξονα και πηγή την ποντιακή ιστορία, την ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά και την ποντιακή παράδοση.
 • Η εκμάθηση της ποντιακής κουζίνας και γενικά της γαστρονομίας του Πόντου.

Qries Qries


Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου προήλθε από τη συνένωση της Κίνησης Πολιτών Καρατάσιου και της Εθελοντικής Ομάδας Καρατάσιου. Ο Σύλλογος αγωνίζεται για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στους πολίτες. Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου (Πολίχνη/Δήμος Παύλου Μελά), συνολικής έκτασης 689 στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη έναν πολύτιμο πνεύμονα ζωής, έναν χώρο διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και των αυτοκινήτων. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να κληροδοτήσουμε λίγο πράσινο στα παιδιά μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα.
Η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στους πολίτες, με έναν συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία πάρκων και ανοικτών χώρων αναψυχής, αποτελεί λαϊκή απαίτηση. Αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, που γεννήθηκε από απλούς πολίτες της περιοχής.

Qries


Περιαστικοί Καλλιεργητές (ΠερΚα) Καρατάσιου

Η Ομάδα Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Με την υποστήριξη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, μία ομάδα 30 ατόμων άρχισε να καλλιεργεί σε ένα μικρό τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Η ομάδα αυτή σταδιακά διευρύνθηκε και σήμερα η ΠΕΡ.ΚΑ. αριθμεί 120 καλλιεργητικές μερίδες των 40 τ.μ..

Qries


Φοίνικας Πολίχνης & Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά

Ο αθλητικός ποδοσφαιρικός όμιλος Φοίνικας Πολίχνης ιδρύθηκε το 1955 και οι Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά ιδρύθηκαν το 2013. Σήμερα αριθμούν 250 αθλητές.
Στόχος της ακαδημίας είναι η διαμόρφωση καλών χαρακτήρων και σωστών συμπεριφορών, η απόκτηση αλληλοσεβασμου , ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης.
Αμέριστη είναι και η συνεισφορά μας σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης φροντίζοντας να δείχνουμε το φιλανθρωπικό μας πρόσωπο σε δύσκολες στιγμές.
Ορισμένες από τις δράσεις μας είναι η εθελοντική αιμοδοσία,η δενδροφύτευση, συλλογή τροφίμων για το συσσίτιο της εκκλησίας,καθαρισμός στρατοπέδων και πολλά άλλα.
Τέλος μια πρωτοβουλία με δυνατά μηνύματα πως όλα τα παιδιά είναι ίσα είναι η έναρξη τμήματος ποδοσφαίρου - άθλησης για παιδιά ΑΜΕΑ.

Qries Qries


Φίλοι του Δάσους

Περιβαλλοντικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2009,από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα με δράση κυρίως στην Θεσσαλονίκη και έδρα το Άλσος Μετεώρων έχοντας σαν κύριο σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους συμπολίτες μας με απόλυτη συνεργασία των σχολείων του τόπου μας.
Παράλληλα κινείται σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις και επίσης κατέχει άρτια οργάνωση και ετοιμότητα στην πολιτική προστασία. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Πράσινου Δικτύου Σχολείων και Φορέων του Δήμου Παύλου Μελά.

Qries


Εσαεί εν Ροή

Η Εσαεί εν Ροή είναι ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών μέσω του ακτιβισμού και του εθελοντισμού για την ενίσχυση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αισθητικής, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης. Από το 2019, η Εσαεί εν Ροή αναπτύσσει δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πάρκου Καρατάσου, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από το κεντρικό της γραφείο. Αναλαμβάνει δράσεις όπως προτάσεις για την κινητικότητα στο χώρο (π.χ. ποδηλατικές διαδρομές), αΘλητικές δραστηριότητες με στόχο την ποιότητα ζωής, παραστάσεις, υπαίθριες δραστηριότητες-παιχνίδια, κ.α.

Qries Qries


ΑΕΤΟΙ Πολίχνης

Ο σύλλογος Αετοί Πολίχνης ιδρύθηκε το 2014 από γονείς αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονταν τότε σε άλλη ομάδα της περιοχής, ωστόσο, αναζητούσαν αλλού «καταφύγιο» λόγω διαφόρων ειδών προβλημάτων (π.χ. έλλειψη υποδομής, συχνές αλλαγές προπονητών κ.τ.λ.). Έτσι, μαζεύτηκαν αρκετοί γονείς και ίδρυσαν τους Αετούς Πολίχνης, που έχουν ως έδρα το ΔΑΚ της περιοχής και αποτελούν ένα σωματείο με έντονη κοινωνική δράση, πέραν φυσικά της αθλητικής.

Αρχικός στόχος των ιδρυτών του συλλόγου ήταν αυτός να είναι αυτάρκης οικονομικά και να βασίζεται σε παιδιά από τη γειτονιά, όπερ και εγένετο, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο πέρασμα των χρόνων αθλητές που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες, σήμερα αγωνίζονται στην ανδρική ομάδα.

Αυτήν την στιγμή οι Αετοί Πολίχνης έχουν στους κόλπους τους 100 περίπου αθλητές, από τις ακαδημίες μέχρι την ανδρική ομάδα, και αποτελούν ένα από τα σωματεία που «επέζησαν» από τον κορονοϊό, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί περίπου σύλλογοι της ΕΚΑΣΘ που συμμετέχουν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα δήλωσαν φέτος αδυναμία να συμμετάσχουν.

Qries Qries


ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.

Η εθελοντική-διασωστική ομάδα ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Σταυρούπολης δημιουργήθηκε το 2008, ενώ το 2015 μετά τη συνένωσή της με τους αποφοίτους του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΠΡΟστατεύω Τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, δραστηριοποιείται ως μία νέα ομάδα την: ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Π. Μελά - Κορδελιού - Ευόσμου - Θεσσαλονίκης.
Η ΠΡΟΤΕΚΤΑ έχει ενεργή συμμετοχή και δράση στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, της ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αλλά και της εθελοντικής προσφοράς, κυρίως στους δήμους Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Qries Qries


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Πολίχνης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Πολίχνης

Το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου αποτελείται από τα:

  • 4ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης
  • 13ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης
  • 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης
  • 2ο Λύκειο Πολίχνης
Το σχολικό συγκρότημα ,που κατασκευάστηκε από την Μ.Ο.Μ.Α. ,λειτούργησε πρώτη φορά το 1974.

Είναι ένας χώρος όπου καθημερινά , φοιτούν περίπου 700 παιδιά, από όλες τις βαθμίδες τις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρώην στρατόπεδο, μετά την αποχώρηση του στρατού, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να πραγματοποιούν τις διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές αλλά και δράσεις τους μέσα στον καταπράσινο αυτό χώρο, που αποτελεί πεδίο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι Σύλλογοι Γονέων, από όλο το συγκρότημα, συνεργάζονται και προσπαθούν, να βελτιώσουν την εικόνα του συγκροτήματος, το υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων, αλλά κυρίως την αδελφοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Ένωση Πολιτών Μετέωρα Πολίχνης

Η Ένωση Πολιτών "ΜΕΤΕΩΡΑ" ιδρύθηκε το 2007. Από το 2005 λειτουργούσε ως ένα άτυπο Συνοικιακό συμβούλιο που αγωνιζόταν για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των Μετεώρων και της Πολίχνης. Προβλήματα όπως τα πολεοδομικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά!
Δημιούργησε ομάδες εργασίας για να μπορέσει να φτάσει η φωνή της μέσα στα κέντρα αποφάσεων, άλλοτε δίπλα και μερικές φορές απέναντι σε Δήμο, Περιφέρεια, και Υπουργεία με σκοπό πάντα το καλό της περιοχής μας!

Qries


Σωματείο "Ένωση Μακεδονία" Ν.Ευκαρπίας

Το Σωματείο "Ένωση Μακεδονία" δημιουργήθηκε το 1993, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των νέων οικιστών του οικισμού Εργατικών Κατοικιών του Δήμου Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης προς τον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών). Ξεκίνησε εκπροσωπώντας και ενώνοντας τους κατοίκους, αλλά στη συνέχεια αποτέλεσε μια αφορμή για να αλλάξει η καθημερινότητα όλων. Το πολιτιστικό τμήμα του σωματείου αποτέλεσε ένα «παράθυρο» στον κόσμο γύρω μας.

Qries


Π.Ε.Σ. το Δυτικά

Είμαστε μια παρέα με κοινούς προβληματισμούς αλλά με διαφορετικές καταβολές, σπουδές και ενδιαφέροντα. Κάθε φορά που συναντιόμαστε συζητάμε για όλα τα άσχημα που μας περικυκλώνουν και ψάχνουμε πώς θα τους προσθέσουμε νόημα και ομορφιά.
Πήραμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μία ομάδα νέων με κύριο στόχο τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων εντός των ορίων του δήμου Παύλου Μελά, με μοναδικό σύμμαχο το μεράκι μας και βοηθούς τους ανθρώπους που συμμερίζονται τη διάθεσή μας για καινούργια πράγματα.

Qries


Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης

O Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης ιδρύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1997, στην οδό Αθ.Διάκου στο κέντρο της Πολίχνης. Ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ήταν οι Μυρωνίδης Μάκης, Νικολαΐδης Θεόδωρος, Τσαρούχας Βασίλης, Διαμαντόπουλος Γιώργος , Μούτσος Ευθύμης, Πεϊμανίδης Χριστόφορος, Πίσσιος Θανάσης, Βούρτσας Γιώργος, Λοκατζόγλου Ελένη, Γιαννουλίδου Τόνια και Σεχίδου Όλγα. Πρώτος Πρόεδρος διετέλεσε ο Τσαρούχας Βασίλης της σχηματισθείσας διοικούσας επιτροπής, ενώ πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος ένα χρόνο αργότερα και έως το 1999 ήταν ο Μούτσος Ευθύμιος. Πρόεδροι του συλλόγου επίσης διετέλεσαν οι Τσαρούχας Βασίλειος (1999-2002), Παυλίδης Κοσμάς (2002-2006), Διαμαντόπουλος Γεώργιος (2002 & 2006 έως και 2015) , Νικολάκης Νικόλαος (2015- 2020), Αρζουμανίδης Ισαάκ (2020 έως και σήμερα).

Qries Qries


3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά

Από το 1929 μέχρι σήμερα, με μια μικρή διακοπή τα χρόνια του πολέμου, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, με δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Με γνώμονα τους 5 Τομείς Ενδιαφέροντος (Ζωή Υπαίθρου, Κοινωνική Συνεργασία, Πνευματική Καλλιέργεια, Τεχνικές Δεξιότητες, Σωματική Αγωγή) και τα 6 Πεδία Ανιχνευτικής Ενασχόλησης (Σταδιοδρομία, Ποιότητα Ζωής, Πολιτισμός, Κοινωνική Αλληλεγγύη,Ανίχνευση Φύσης, Αγωγή & Δημοκρατία Πολιτιστική Κληρονομιά,Προσφορά Υπηρεσίας,Προστασία Περιβάλλοντος,Παγκόσμια Συναδέλφωση),

προγραμματίζονται δράσεις όπου μέσα από αυτές το παιδί αναπτύσσει ικανότητες και δεξιότητες οι οποίες θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα ενός παιδιού χωρίς να αλλοιωθεί. Το Σύστημα αποτελείται από τρία τμήματα: Την Αγέλη Λυκοπούλων, την Ομάδα Προσκόπων και την Κοινότητα Ανιχνευτών.

Qries Qries


Πολιτιστικός Σύλλογος Νόστος

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Πολίχνης '' Ο ΝΟΣΤΟΣ '' ιδρύθηκε το 2011. Σκοπός του είναι η διάδοση της παράδοσης μέσα από τα χορευτικά τμήματα παιδικό - αρχαρίων και ενηλίκων. Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.

Qries


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης

Το σχολείο μας ξεκίνησε την λειτουργία στις 11/09/2010. Βρίσκεται στην περιοχή Ομόνοια του Δήμου Παύλου Μελά και συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, σε νεόδμητο κτίριο στην οδό Παπανικολή 42 (διασταύρωση οδού Λαγκαδά με Λεωφόρο Στρατού) του δήμου Σταυρούπολης.

Qries Qries


Ο.Α.Γ.Ω. - Όμιλος Αντιπτέρισης Γαλήνης Ωραιοκάστρου

....

Qries