Ιστορικό διεκδίκησης

Ιστορικό διεκδίκησης

 

Η ευρύτερη περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τον συμμαχικό στρατό (Αντάντ) του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος παρέμεινε στην περιοχή κατά την περίοδο 1915 - 1917. Η έκταση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου καταλήφθηκε επίσημα ως ανταλλάξιμο κτήμα ΑΚ11978 με το από 20-07-1927 Πρωτόκολλο Κατάληψης από το Κεντρικό Γραφείο Ανταλλαγής ως ανήκουσα σε ανταλλαγέντες Μουσουλμάνους. Στο Πρωτόκολλο αυτό Κατάληψης εμφανίζεται ως μισθωτής της έκτασης το Γ΄ Σώμα Στρατού, όπου και κατασκεύασε στρατιωτικά κτίσματα στη βορειοδυτική γωνία του χώρου. Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την περιοχή διαδεχόμενος τα συμμαχικά στρατεύματα. Στη διανομή του αγροκτήματος Πολίχνης του 1931, η έκταση αυτή έφερε το χαρακτηρισμό ως «στρατόπεδο» και στον πίνακα της αρχικής διανομής του αγροκτήματος Πολίχνης το 1931 αναγράφεται ως «δημόσιον». Η αρχική περιοχή που χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ήταν 1340 στρέμματα. Μετά το 1933 και σε διάφορες χρονικές φάσεις, άλλες εκτάσεις προσκυρώθηκαν και άλλες αποσπάστηκαν από την αρχική έκταση του στρατοπέδου. Έως το 2008, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε εκτάσεις για την κατασκευή έργων υποδομής (νοσοκομεία Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ και περιφερειακή οδός). Ως αποτέλεσμα, σήμερα ο ενιαίος χώρος του πρώην στρατοπέδου, που βρίσκεται κάτω από την περιφερειακή οδό,  έχει έκταση 689 στρέμματα. Πληρέστερη περιγραφή υπάρχει στο κείμενο της επιτροπής διαβούλευσης στο “Μέρος πρώτο : Υφιστάμενη κατάσταση”.

Το 2003 ο χώρος εγκαταλείφθηκε από τον στρατό. Με την αποχώρηση του στρατού ξεκίνησε ένας αγώνας της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου στους πολίτες και τη λειτουργία του ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Το 2005 μετά από αίτημα του τότε Δήμου Πολίχνης, η Διεύθυνση Υποδομών του ΓΕΣ αποφάσισε την κατά χρήση παραχώρηση 120 στρεμμάτων στον Δήμο Πολίχνης για την υλοποίηση ενός προγράμματος στέγασης κοινωφελών αναγκών και υποδομών αναψυχής στα υφιστάμενα κτίρια του στρατοπέδου.

Από το 2006, ο Δήμος ξεκίνησε να υλοποιεί έργα αξίας 1.000.000 ευρώ στο χώρο (παιδική χαρά, δημοτικό εντευκτήριο, υπαίθριες αθλητικές υποδομές, δημοτικός φωτισμός σε όλη την έκταση) με εθνικά κονδύλια και ιδίους πόρους.

Την ίδια χρονιά ο Δήμος Πολίχνης παραχώρησε στην περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης 300 τ.μ. εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για δημιουργία σχολικού κήπου.

Το 2007 ιδρύεται μια άτυπη ομάδα, η «Κίνηση Πολιτών Καρατάσιου» η οποία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη διεκδίκηση της δημόσιας χρήσης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Την κίνηση αυτή υποστήριξαν ενεργά δύο εκπαιδευτικοί του γειτονικού 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, οι οποίοι ήταν μέλη και σε συλλογικότητες που αφορούσαν το περιβάλλον και ενέταξαν τη σχολική κοινότητα της περιοχής στην διεκδίκηση του χώρου, υλοποιώντας δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρώην στρατόπεδο. Ακόμα, σε ανοιχτή εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Καρατάσιου που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Σχολικού Συγκροτήματος Καρατάσιου μοιράστηκε από μαθητές ερωτηματολόγιο το οποίο είχε ως στόχο να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να αναδείξει την ανάγκη των πολιτών να καθοριστεί ο χώρος ως υπερτοπικό πάρκο. Οι πρωτοβουλίες αυτές ώθησαν τους πολίτες στο να αρχίσουν να προβληματίζονται σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων στον ευρύτερο αστικό ιστό. Έτσι, άρχισε σιγά σιγά να υπάρχει μια τάση συνεργασίας διαφορετικών φορέων της πόλης για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης και εκ των ιδρυτών της Κίνησης Πολιτών Καρατάσιου, «αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη διεκδίκηση του Καρατάσιου, στην αρχή δεν υπήρχε υποστήριξη από κάποιο δημόσιο φορέα και σε αντίθεση με άλλα πρώην στρατόπεδα, όλες οι προσπάθειες ξεκίνησαν από τα κάτω…».

Το 2008, η «Κίνηση Πολιτών για το Στρατόπεδο Καρατάσιου» άρχισε να παρακινεί το Δημοτικό Συμβούλιο για συλλογικές ενέργειες (σύσταση διαπαραταξιακής δημοτικής επιτροπής, ενημέρωση πολιτών και συλλογή υπογραφών, αποστολή επιστολών σε πολιτικά κόμματα και δημόσιους φορείς, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις κλπ).  Αργότερα, το κίνημα αυτό συμμετείχε και στη δημιουργία ενός άτυπου Φορέα που ονομαζόταν «Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης» και απαριθμούσε περίπου 30 συλλογικότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό άρχισε να οργανώνεται ένα σύνολο φορέων που είχαν έναν κοινό στόχο, τη διεκδίκηση και υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η οποία αφορούσε και το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Η «Κίνηση Πολιτών για το Στρατόπεδο Καρατάσιου» συνδιοργάνωσε με τον δήμο Πολίχνης παρουσιάσεις (14/4/2008), ημερίδα (14-11-2008), δενδροφυτεύσεις (7-12-2008), πεζοπορία (10-5-2009) και άλλες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το 2009, πραγματοποιήθηκε συγχώνευση μεταξύ των συλλογικοτήτων «Κίνηση Πολιτών Καρατάσιου» και «Εθελοντική Ομάδα Καρατάσιου». Η νέα συλλογικότητα απέκτησε θεσμική μορφή και ονομάζεται έκτοτε «Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου». Ο πολιτιστικός αυτός σύλλογος αποτελείται από 200 περίπου μέλη τα οποία είναι κυρίως κάτοικοι των περιοχών γύρω από το πρώην στρατόπεδο. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής, στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου και σε στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, όταν τα μέλη του συλλόγου είχαν παρευρεθεί στο χώρο με σκοπό την ενέργεια δενδροφύτευσης. Ο σύλλογος με την υποστήριξη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον στρατό και την αστυνομία, οι οποίοι τους ζήτησαν να εξηγήσουν γιατί προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια και στοιχεία ταυτοποίησής τους. Τελικά, η εκδήλωση αυτή είχε θετικό τέλος για τον σύλλογο, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα παρακινήθηκε και εμφανίστηκε στον χώρο μεγάλος αριθμός πολιτών της γύρω περιοχής προς υποστήριξη του συλλόγου. Λίγους μήνες αργότερα, πραγματοποιήθηκε μια  δράση με τίτλο «Τρέχουμε για τα στρατόπεδα», με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου» και του «Δικτύου Κινήσεων Θεσσαλονίκης» και διοργανώθηκε από κοινού από τις συλλογικότητες και τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ράδιο Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 πολίτες όλων των ηλικιών. 

Tο 2010, ο Πολιτιστικός Σύλλογος συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Πολίχνης ενημερωτικές ημερίδες (8-2-2010, 6-9-2010) και πραγματοποίησε μια επιτυχημένη προσπάθεια κινητοποίησης και άλλων σωματείων της περιοχής, όπως η συνεργασία με τον σύλλογο «Ένωση Ποντίων Πολίχνης», αλλά και άλλων αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Ξεκίνησε έτσι να πραγματοποιείται η εκδήλωση «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Ποντιακές Μνήμες» την οποία διοργανώνει ετησίως από το 2010 η Ένωση Ποντίων Πολίχνης μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, για τέσσερις ημέρες, χιλιάδες πολίτες επισκέπτονται τον χώρο και παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα. Οι σύλλογοι άρχισαν να συμμετέχουν πιο ενεργά στο πρώην στρατόπεδο, μέσω δικών τους πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων, που αφορούσαν κυρίως στον εθελοντισμό για τη φροντίδα, προστασία και διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Εκτός από τις δράσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, τα τελευταία 2 χρόνια ο χώρος φιλοξενεί και το ετήσιο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης και αναδεικνύει την σπουδαιότητα του δημόσιου χώρου του Καρατάσιου για όλη τη Θεσσαλονίκη.

Τον Μάιο του 2011 μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου μια ομάδα 30 ανθρώπων άρχισε να καλλιεργεί λαχανικά και βότανα σε ένα άγονο μέρος του πρώην στρατοπέδου. Η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα πολιτών ονομάστηκε ΠΕΡ.ΚΑ. (Περιαστικοί Καλλιεργητές). Η ομάδα αυτή λειτουργεί κάτω από ένα πλαίσιο αρχών, δίνοντας έμφαση στην οικολογική γεωργία και λαμβάνοντας αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις. Η εγκατάσταση των καλλιεργητών σήμανε την πρώτη ομάδα πολιτών που είχε μόνιμα καθημερινή παρουσία στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. 

Τον Μάιο του 2012 ο Δήμος Παύλου Μελά ενέκρινε με την 298/2012 (24-5-2012) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την προκαταρκτική πρόταση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πολίχνης. Συγκεκριμένα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και η Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθόριζαν ότι τουλάχιστον το 75% του πρώην στρατοπέδου θα είναι χώρος πρασίνου και ο υπόλοιπος χώρος θα φιλοξενείται για κοινωφελείς σκοπούς. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στέγαση, λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία, εμπορικές χρήσεις κλπ δεν επιτρέπονται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Πρόκειται για την Α’ Φάση της μελέτης του ΓΠΣ. Στο σύνολό της, η μελέτη  βρισκόταν σε ένα από τα αρχικά στάδια της εγκριτικής διαδικασίας, καθώς απομένε η τελική έγκριση της Β' Φάσης της μελέτης από τον Δήμο και η τελική έγκριση και θεσμοθέτηση των προτάσεων της μελέτης, η οποία έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδόν μία δεκαετία αργότερα.

Στις 27 Αυγούστου 2012, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ζωντανεύοντας το  Καρατάσιου», αλλά και λίγες μέρες αργότερα στην ώρα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης στον σχολικό κήπο, στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στους δρόμους του πρώην στρατοπέδου με πρόσχημα ότι κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις. Τον Οκτώβριο του 2012, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε άρση της παραχώρησης την οποία είχε συμφωνήσει το 2005 με τον τότε Δήμο Πολίχνης, λέγοντας ότι δεν τηρήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς τα προαπαιτούμενα  της αρχικής συμφωνίας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Δήμο να σταματήσει κάθε ενέργειά του στο πρώην στρατόπεδο και κατηγόρησε τις δημοτικές αρχές ως καταπατητές. Η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο δεν ενημερώθηκαν ποτέ από τον Δήμο Παύλου Μελά για την άρση παραχώρησης. Αυτό έγινε γνωστό τυχαία, όταν τον Μάρτιο του 2013, ο στρατός τοποθέτησε κλειδαριά και προειδοποιητικές πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο των πολιτών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Ουσιαστικά υπήρχε έλεγχος της εισόδου  του Καρατάσιου. Αστυνομικοί συνοδευόμενοι από αξιωματικούς του στρατού μπήκαν και πάλι στο χώρο και πιστοποιούσαν την ταυτότητα των επισκεπτών και ιδιαίτερα των μελών της ΠΕΡ.ΚΑ. Την ενέργεια αυτή, απέτρεψε άμεσα η τοπική κοινότητα σε συνδυασμό με τις συλλογικότητες, τους φορείς και τα Μ.Μ.Ε που ανέδειξαν το παράλογο του θέματος και τον κίνδυνο να ξεπουληθεί ένας μεγάλος δημόσιος χώρος. Η αστυνομία και ο στρατός αποχώρησαν από την περιοχή και έκτοτε ακολούθησε μια μακροσκελής δικαστική διαμάχη, καθώς πολίτες (έχοντας ως βάση οργάνωσης το «Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης») κατέθεσαν ομαδικές μηνύσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την «εισβολή» του στρατού στο πρώην στρατόπεδο, την απαγόρευση εισόδου των πολιτών καθώς και για τους αυθαίρετους ελέγχους που έγιναν. Αυτή την πρωτοφανή για την Ελλάδα νομική ενέργεια της τοπικής κοινωνίας κατά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ακολούθησαν πολλές κινητοποιήσεις  και ενημερωτικές δράσεις  με αποτέλεσμα να λάβει μεγάλη δημοσιότητα, καθώς  έγιναν σχετικές ερωτήσεις στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορούσαν το μέλλον των ανενεργών στρατοπέδων (καλοκαίρι 2013). Όσον αφορά την πορεία της δίκης, η υπόθεση πήγε στους στρατοδίκες και τελικά “αρχειοθετήθηκε”. Οι πολίτες που κατέθεσαν τη μήνυση δεν ενημερώθηκαν για την πορεία της δίκης, παρά μόνο έλαβαν ένα αντίγραφο των καταθέσεων των μαρτύρων. Έκτοτε όμως δεν ξαναδημιουργήθηκε θέμα παρενόχλησης και απαγόρευσης εισόδου των πολιτών εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, που σηματοδοτούσε την πρώτη μεγάλη νίκη της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι το 2012 οι απαντήσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις όλων των κομμάτων σχετικά με την απόδοση του Καρατάσιου στην τοπική κοινωνία και τοπική αυτοδιοίκηση θεωρούν δεδομένο την πολεοδόμηση του 50% της έκτασης υπέρ του ΤΕΘΑ (Ν. 2745/99, άρθρο 3 για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για το πρόγραμμα αναδιάταξης των στρατοπέδων).

Το 2013, οι κινητοποιήσεις των πολιτών συνεχίστηκαν και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου οργανώθηκαν δεκάδες δράσεις και συστάθηκε η Πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων για τα πρώην στρατόπεδα. Σημαντικότερη ήταν η κινητοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου - καθώς ο σύλλογος κατέθεσε ψήφισμα θέσεων σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της πόλης, με απώτερο σκοπό το κείμενο αυτό να ψηφιστεί και να σταλεί στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία, όπως και έγινε. Το ψήφισμα περιλάμβανε ως αιτήματα:

⮚  Την άρση της με οποιονδήποτε τρόπο μεταφοράς των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή την ιδιωτικοποίηση για εμπορικούς σκοπούς.

⮚  Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την ανάπτυξη των στρατοπέδων, δηλαδή τον Ν. 2745 /99.

⮚  Τον γενικό  χαρακτηρισμό των αξιόλογων κτισμάτων των στρατοπέδων ως μνημείων πολιτισμού.

⮚  Τη μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας των ανενεργών στρατοπέδων στους Δήμους.

Την ίδια χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου συνεργάστηκε με 55 τοπικούς συλλόγους και φορείς, με τη βοήθεια της αρχιτέκτονας Β. Μεταλληνού, κι έτσι ξεκίνησε μια από τα κάτω πρόταση για τις αρχές αξιοποίησης του χώρου και τον φυσικό σχεδιασμό του σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποβλήθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία διοργανώνει μία σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την ανάγκη διεκδίκησης και αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής. Τέτοια εκδήλωση είναι η ετήσια περιβαλλοντική συνάντηση των σχολικών μονάδων του Δήμου, όπου οι περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων παρουσιάζουν τις δράσεις τους. Ο Δήμος έγινε επίσης διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης «Τρέχω για τα στρατόπεδα», της ετήσιας Περιβαλλοντικής γιορτής των Παιδικών Σταθμών του Δήμου και ενός ετήσιου τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου που διεξάγεται εντός του πρώην στρατοπέδου. Επιπλέον, από το 2016 εντός του δημοτικού εντευκτηρίου φιλοξενούνται προγράμματα μαζικού αθλητισμού, δράσεις πολιτισμού και εθελοντικές ομάδες που συνεργάζονται με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στεγάζονται σε πρώην στρατιωτικά κτίρια, για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων και σεμιναρίων πρώτων βοηθειών.

Το 2018, μετά από κατηγορία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχη εισαγγελική εντολή, δύο Δήμαρχοι (των περιόδων 2011-2014 Διαμαντής Παπαδόπουλος και 2014-2019 Δημήτρης Δεμουρτζίδης) δικάστηκαν για καταπάτηση, παράνομη κατοχή και χρήση δημόσιας περιουσίας τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Η δίκη πυροδότησε ένα κύμα αντιδράσεων και παρευρέθηκε σε αυτή πλήθος συλλογικοτήτων και πολιτών. Στις 8-3-2018, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα καταπάτησης και παράνομων ενεργειών εκ μέρους του Δήμου εφόσον υπάρχει ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι κοινωφελείς και κοινόχρηστες υποδομές στον χώρο κατασκευάστηκαν και διατηρούνται  μέσω δημόσιων πόρων.

Από 9-5-2018 έως 19-7-2018, ο Δήμος Παύλου Μελά διοργάνωσε μια άμεση συμμετοχική διαδικασία - δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον του πρώην στρατοπέδου. Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 50  διαφορετικοί σύλλογοι/ομάδες καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τελικά η όλη διαδικασία κατέληξε σε μία πρόταση για τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Οι Δημοτικές Αρχές κατέγραψαν και χαρτογράφησαν την πρόταση που προέκυψε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Η πρόταση πέρασε από όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Επιτροπή Δημόσιας Διαβούλευσης, Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), επικαιροποιήθηκε και τελικά υιοθετήθηκε με την 158/2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-2-2019. Η πρόταση αυτή στάλθηκε  στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με την αξιοποίηση του χώρου.

Τον Αύγουστο του 2019, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το μέλλον του χώρου και στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για μετατροπή του σε πάρκο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «Αυτό το πρώην στρατόπεδο αποτελεί ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, το οποίο χρειάζεται ολιστική ανάπτυξη, με πολύπλευρη ενοποίηση χρήσεων όπως στέγαση, εργασία, εμπόριο, αναψυχή» και συγκεκριμένα δήλωσε ότι η εμπλοκή επενδυτών στον χώρο είναι «μονόδρομος». Πάνω σε αυτήν την τοποθέτηση υπήρξε άμεση απαντητική επιστολή και εναντίωση από τον δήμαρχο Παύλου Μελά  Δημήτρη Δεμουρτζίδη, αλλά και από την τοπική κοινωνία.

Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε έρευνα από την Χημικό Μηχανικό - Περιβαλλοντολόγο  Μακνέα Χριστίνα και συνεργάτες για την οργάνωση ενός «από τα κάτω» αστικού σχεδιασμού του Καρατάσιου. Μοιράζοντας ερωτηματολόγια στην τοπική κοινότητα κατέγραψαν τις προτιμήσεις των πολιτών για τον χώρο, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της αστικής καλλιέργειας, η βιώσιμη διαχείριση  με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις και η διασύνδεση της περιοχής του Καρατάσιου με το ρέμα Ξηροποτάμου. 

Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2019, ο Δήμος Παύλου Μελά ενέκρινε την Β' Φάση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πολίχνης και διαβίβασε την μελέτη στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτοντας τις προτάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το Δεκέμβριο του 2020, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, μετά από ομόφωνη ψηφοφορία των μελών. Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, με την εν λόγω απόφαση, συμφώνησε με την πολεοδομική πρόταση του Δήμου, η οποία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 75% της συνολικής έκτασης του χώρου θα αποτελεί χώρο πρασίνου και στο υπόλοιπο του χώρου θα φιλοξενηθούν κοινωφελείς λειτουργίες.

Το  Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου διαβίβασε την απόφασή του και το εγκριθέν Πολεοδομικό Σχέδιο στο Νομοθετικό Τμήμα του Υπουργείου, προκειμένου να υπογραφεί από τον Υπουργό και να εκδοθεί σε ΦΕΚ. Τον Ιούλιο του 2021, με το ΦΕΚ 444Δ/26.07.2021 περί «Τροποποίησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά (Ν. Θεσσαλονίκης)», ο χώρος καθορίζεται πλέον θεσμικά ως “Μητροπολιτικό Πάρκο Καρατάσιου”. Ο ακριβής σχεδιασμός της περιοχής καθώς και ο ακριβής χαρακτηρισμός και έκταση των κοινωφελών χώρων θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο του σχεδιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ΦΕΚ έγκρισης του ΓΠΣ (σελ. 5127) αναφέρεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Καρατάσιου ο εξής όρος: “Η οριοθέτηση του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσου ως Μητροπολιτικό Πάρκο με εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής υπερτοπικής σημασίας, δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση, καθώς ο εν λόγω χώρος έχει αποδοθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Επειδή ο χώρος αυτός αποτελεί μεγάλη αδιαμόρφωτη έκταση εντός της Δ.Ε που μπορεί να προσφέρει στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της πόλης, θα πρέπει κατά το επόμενο στάδιο να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του και ο τρόπος αυτής με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε άλλη περίπτωση ο χώρος αυτός να ενταχθεί στις Περιοχές Ειδικών Χρήσεων, να προταθεί να παραμείνει μεγάλο τμήμα ως πράσινο και να επαναυπολογιστούν οι χώροι πρασίνου εντός της Δ.Ε Πολίχνης.

Ακόμα και με τον παραπάνω όρο, οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης του χώρου σήμερα, απαγορεύουν την ιδιωτική εκμετάλλευσή του, όποιο και αν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. Με την έγκριση του ΓΠΣ ολοκληρώνεται επιτυχώς στο πεδίο του χωρικού σχεδιασμού ένας πολυετής αγώνας διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται εμφανές ότι χρειάζεται περαιτέρω αγώνας και δραστηριοποίηση για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού και την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Καρατάσιου.

Παράλληλα με τον επιτυχημένο αγώνα διεκδίκησης που αφορά τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης του χώρου, εξελίσσεται και μία διαμάχη με θέμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. Σύμφωνα με το υπ. αρ. 8211/10-10-12 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Οικονομικών, ο χώρος του πρώην στρατοπέδου είναι καταγεγραμμένος ως ανταλλάξιμο ακίνητο με κωδικό ΑΚ 11978 και καταλήφθηκε ως ανταλλάξιμο τμήμα με το από 20/07/1927 Πρωτόκολλο Κατάληψης από το Κεντρικό Γραφείο Ανταλλαγής. Δηλαδή θεωρείται ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών και όχι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Τα τελευταία 30 χρόνια το ΥΠΕΘΑ διεκδικεί την ιδιοκτησία ως χρήστης του χώρου. Με συνεχείς αιτήσεις του τα έτη 1995, 2003 και 2004 διεκδικούσε από το Υπουργείο Οικονομικών την κυριότητα, αλλά όλες οι παραπάνω αιτήσεις απορρίφθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο, (Απόφαση της 12/03/2014), ο χώρος του πρώην στρατοπέδου θεωρείται ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στις 27/01/2017 το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης και ακολούθως συμπληρωματική το 2018, που δεν έχει εκδικαστεί μέχρι σήμερα.

Ανεξαρτήτως των ενστάσεων και των αποφάσεων για το ποιο Υπουργείο θα δικαιωθεί στο μέλλον ως ιδιοκτήτης του χώρου, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι οι καθημερινοί χρήστες του χώρου. Κάθε χρόνο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου πραγματοποιούνται δεκάδες πολιτιστικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις στέλνοντας το μήνυμα της διεκδίκησης και αξιοποίησής του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, αποτελεί πρακτικά κοινόχρηστο και κοινωφελή χώρο για την τοπική κοινωνία και το Δήμο Παύλου Μελά. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους χώρους του πολεοδομικού συγκροτήματος και αποτελεί τα τελευταία χρόνια για τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, ανάσα ζωής, πνεύμονα πρασίνου και διέξοδο διαφυγής από την καραντίνα και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας!!