Η πλούσια συγκομιδή προτάσεων που υποβλήθηκαν αυτήν τη χρονιά, αποδεικνύει ότι υπάρχουν πραγματικά πολλές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια καλύτερη κοινωνία είναι, η συνεργατική πορεία του δημόσιου με τους πολίτες.

Ο Δήμος Παύλου Μελά υπέβαλε υποψηφιότητα στα EPSA 2015 με το κοινωνικό πείραμα που υλοποιείται εδώ και χρόνια στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί για την ανάδειξη και διεκδίκηση του χώρου ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου και ελεύθερης διακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Η δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου που συντονίζει και ενεργοποιεί τις δράσεις από την αρχή της κινητοποίησης, αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της επιτυχίας του εγχειρήματος.

karatasiou1.jpgΗ συνέργεια με τις σχολικές μονάδες του Δήμου και κυρίως των προγραμμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι άλλη μια πολύ σημαντική επιλογή που ενδυναμώνει την προοπτική της επιτυχημένης διαχείρισης στο μέλλον βασισμένη στη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή των παιδιών και της νεολαίας και αυτό καταγράφηκε πολύ αναλυτικά στην έκθεση δραστηριοτήτων που υποβλήθηκε. 

 

Η πρόσκληση και εγκατάσταση του πυρήνα των αστικών καλλιεργητών ΠΕΡΚΑ αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχημένης διαχείρισης ενός κεντρικού ελεύθερου χώρου σε μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά αστική περιοχή. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή εμπνευσμένων ανθρώπων που ανέλαβαν αυτό το εγχείρημα και το στήριξαν τόσο χειρωνακτικά όσο και επιστημονικά αλλά και επικοινωνιακά, ήταν το μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε σε αυτήν την περίπτωση. Έκαναν το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου κέντρο ενεργής και πρωτοποριακής παρουσίας στην εναλλακτική διατροφική διαχείριση, με παράλληλη την κοινωνική συσπείρωση διαφορετικών ομάδων που συμμετέχουν και δημιουργούν μέσα σε αυτό το περιβαλλοντικό αλλά και βαθύτατα ανθρωπιστικό πλαίσιο.

karatasiou2.jpgΤα παραπάνω πλαισιώνονται διαδοχικά με δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής αλλά και με μόνιμες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν καθιερώσει το πρώην στρατόπεδο σε χώρο έκφρασης και δημιουργίας τόσο τοπικά όσο και περιφερειακά.

Με όλη αυτήν την ενεργητικότητα ο Δήμος Παύλου Μελά κατέχει μια μοναδική κοινωνική, περιβαλλοντική και συνολικά πολιτιστική ευκαιρία να διαμορφώσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα και τις δράσεις του για ουσιαστική ενσωμάτωση της έκτασης στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά και να επιτύχει την ολοκληρωτική απόδοση της στους πολίτες.

karatasiou3.jpgΗ διατύπωση του πλάνου αρχών και λειτουργίας του Πάρκου με την ευρεία δημοσιοποίηση που δόθηκε, οι καθημερινές πλέον δράσεις που φιλοξενούνται και φιλοξενούν το στρατόπεδο αλλά και η δημοσιότητα που θα αποκτήσει το θέμα σε μια πιθανή βράβευσή του, θα αποτελέσουν την επιτομή για μια επιτυχή έκβαση της διεκδίκησης για το καλό όλων.